Nature Therapy cu Dana


Numele meu este Dana SI SIMT NATURA CA PE O ANCORA.

Generez, ghidez și facilitez experiențe de conectare cu natura, alături de grupuri de adulți și copii, de aproape patru ani.

O făceam empiric la început, apoi, pas cu pas, cunostintele mele s-au îmbogățit pentru că plăcerea, dar și curiozitatea erau mari , citeam, căutam informații, mă documentam.

Apoi a apărut nevoia de a găsi o ancoră într-o perioadă dificilă, cu mult stres acumulat. A fost momentul în care cumva armonios și neașteptat s-au împletit formarea mea inițială de psiholog pe care am (re)însuflețit-o și pasiunea pentru natură prin conectare conștientă de data asta, aici si acum.


Am obtinut certificatul de Nature Connection Facilitation Specialist parcurgând programul Forest Therapy.

Specialiștii în conexiune cu natura ghidează participanții prin experiențe care favorizează profunzimea. Ei fac acest lucru deținând o serie de abilități. 


Nature Therapy cu Dana este pentru acei oameni care reușesc să încetinească pentru a le fi bine, dar și pentru cei care încearcă, își doresc, dar nu găsesc în jurul lor sursa necesară de energie.


Sunt psiholog clinician și mă aflu într-o permanentă formare și descoperire. 

De ce Nature Therapy cu Dana?

Pentru că în călătoria prin viață, oamenii au nevoie de ancore. Și e preferabil să știm că aceste ancore există și sunt facil de accesat când ne e bine și în viața noastră e senin. Natura e o ancoră ce ne poate ajuta să funcționăm, dacă ii dăm voie.

Însă, natura e ancoră și atunci când simțim că am ajuns la limita suportabilului, că responsabilitățile sunt fără sfârșit, că ritmul e prea alert, că somnul nu mai e odihnitor, că oboseala, stresul, anxietatea interferează cu activitățile cotidiene și ne perturbă buna funcționare, viața de zi cu zi. Atunci natura e chiar parte din terapie. Dacă ii dăm voie să fie.

În orice situație de criză există o oportunitate. Mărturisesc că am avut privilegiul de a descoperi oportunitatea dintr-o criză în ceea ce a fost cea mai răvășitoare experiență trăită.

În drumul meu terapeutic de a mă reechilibra, natura mi-a mijlocit întâlnirea cu cele mai revelatoare și blânde resurse și mi-a fost "adăpost" pentru practici de reîntâlnire cu mine.

 
A avea grijă de igienă psihologică presupune a avea grijă de sănătatea noastră mintală, a avea un control emoțional, a practica acceptarea, a căuta tehnici de "încetinire" și nu în ultimul rând înseamnă a cere ajutor.

Prin Nature Therapy cu Dana aduc oamenii mai aproape de natură, ca ritual al unei igiene psihologice. 

Îmi doresc să aduc în atenția oamenilor necesitatea de a avea grijă nu doar de sănătate corporală sau de rănile care se văd, ci și de cea mintală, emoțională, nu doar în situații critice, ci și preventiv, cu cel mai facil și benefic "instrument": natura.

 
Organizez întâlniri mindful în natură, "băi" de pădurea, workshop-uri și discuții despre sănătatea psihică și cum natura poate deveni ancoră, plimbări ghidate în care vom fi atenți la simțuri, plimbări liniștite în care să ne ancorăm în prezent.

Las de asemenea deschisă propunerea și către alți psihologi și specialiști din zona wellness ( nutriție, sport, yoga…) și well-being care și-ar dori să ne unim "forțele" în proiecte comune în natură.
::
Inspirație din wabi-sabi: în natură nimic nu este perfect, nimic nu este desăvârșit sau etern. "Frumusețea imperfecțiunii" ne învață să ne acceptăm și să vedem în lipsurile noastre o oportunitate de evoluție. (Shirin-yoku)